top of page
Duo Vela

EULÀLIA & ESTER VELA LÓPEZ, pianos

“se caracterizan por tal ensamblaje sonoro y conjunción que puede decirse que hacen música a través de cuatro manos regidas por un único pensamiento. Pero no sólo es la unidad el principal de sus argumentos, también la transparencia del sonido, así como la seguridad que exhiben en un repertorio muy comprometido y en el que no se aprecian concesiones estéticas." (L. Hidalgo Martín, El Norte de Castilla).

Les germanes Vela López estan de celebració! 30 anys com a duo de pianistes.

Posseeixen un ampli repertori amb obres dels grans mestres, amb especial interès per la música contemporània: estrenen obres de A. Bofill, X. Boliart, D. Colomé, C. Colomer, D. M. González de la Rubia. , A. Guinovart, J. Mª Mestres Quadreny, Mª R. Ribas, M. Ros, A.-O. Sabater, F. Taverna-Bech, M. Torrents i F. Wort.

Investiguen i dediquen alguns dels seus concerts a la difusió de la creació de les dones compositores.

Nascudes a Barcelona, realitzen els estudis de música al Conservatori Superior Municipal. Obtenen beques del Ministeri de Cultura, del Ministeri d'Afers Exteriors, del Ministeri de Cultura de Luxemburg, per realitzar un curs al Conservatori de Luxemburg en 1997, de l'AIE (Societat d'Artistes Intèrprets o Executants d'España) en 1998 per realitzar un curs internacional de piano a Loosdorf-Viena i en 1999 i 2000 per realitzar estudis de postgrau amb el pianista A. Soler .

La crítica ha dit: "Encomiable, summament útil i pedagògica la labor del duo de piano format per les germanes Eulàlia i Ester Vela López. I per doble motiu: per dedicar-se a una modalitat interpretativa poc practicada - o segons els casos poc estable - entre nosaltres i per comprometre's decididament amb la música contemporània, sense defugir per això el gran repertori clàssic i romàntic." (Scherzo, Núm. 189) i ha destacat la seva "l'alta precisió, tant en la gradació del so com en la pulsació rítmica i l'emotivitat del fraseig van constituir la clau d'una memorable audició."  (Catalunya música - revista musical catalana, n. 219).
La música per a piano a quatre mans ha estat sempre, aquí però també allí, un improvisat ser o no ser. Mai entre nosaltres hem contat amb un duo estable com el de les germanes Vela, que garanteixi comprensió, tècnica i fondària. Aquest munt de braços que viatgen lliscant-se i fregant-se per inversemblants scalextrix per a acabar planejant sobre un mar de tecles escollides amb exactitud biomèdica. (Llorenç Barber. Festival d'Aielo de Malferit).

Han estat guardonades en concursos de Piano (Premi Ciutat de Berga i Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya), Composició (Premi de Composició Caterina Albert Paradís de Barcelona) i Música de Cambra (Concurs de Música de Cambra de Castellterçol, Concurs de L'ARJAU de Barcelona, Mostra de la Generalitat).

CDs: Música catalana del segle XXI (Ars Harmònica 135), Danses per a piano a 4 mans (Ars Harmònica 191) i Fémina Clásica 09 Fundación Autor, Madrid, Mestres Quadreny (Ars Harmònica 038) i Pianos i Fortes de l'Associació Catalana de Compositors.  Els seus concerts han estat enregistrats per BTV, RNE-4, RNE-2 i Catalunya Música.


Destaquen les seves actuacions a Manila i Cebu, Filipines, a Viena, a Namur, Bèlgica on representen a España al Congrés Internacional de Música per a 2 pianos de l'EPTA, al CCCB, al Palau de la Música Catalana, a Madrid al festival Escena contemporanea, Segòvia, Santa Fe- Granada, Ciudad Real, al Festival Internacional de Deià- Mallorca...

bottom of page